Contact Info

[ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ ]

From Sketch to Life

Ο Χρήστος Βλάχος είναι ένας διακεκριμένος Έλληνας αρχιτέκτονας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Polytecnico di Milano.

Εστιάζοντας σε κτίρια κατοικιών,  το αρχιτεκτονικό του έργο χαρακτηρίζεται από την συνεχή παρακολούθηση των κτισμάτων που σχεδιάζει, από τη σύλληψη της αρχιτεκτονικής ιδέας μέχρι και την τελική υλοποίηση κάθε σχεδιαστικής λεπτομέρειας.

Έχει καταξιωθεί χάρη στην υψηλή αρχιτεκτονική και κατασκευαστική ποιότητα των έργων του, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στην Κέα, αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Στα κτίριά του, ο Χρήστος Βλάχος συνεχίζει την παράδοση του «πέτρινου χωριού», μιας οικιστικής ιδέας, την οποία εισήγαγε ο πατέρας του, Τάσος Βλάχος, ο οποίος άρχισε να επενδύει στο νησί κατά τη δεκαετία του 1960 και έχτισε τις πρώτες λιθόκτιστες κατοικίες και ανεμόμυλους. Επίσης, ως κληρονομιά από τον πατέρα του, ο Χρήστος Βλάχος δραστηριοποιήθηκε στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τις οποίες μετατρέπει σε κατοικίες υψηλής ποιότητας, βάσει των σύγχρονων επιταγών.

Η αρχιτεκτονική του είναι σύγχρονη, συμπαγής, φέρει καθαρές γραμμές και συνδέεται οργανικά με το τοπίο. Οι πέτρινες κατοικίες που σχεδιάζει και υλοποιεί χαρακτηρίζονται από τη διακριτική και ποιοτική αισθητική τους, είναι αειφορικές και ανταποκρίνονται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές δόμησης. Τα κτίρια είναι ανοικτά στο φυσικό τοπίο και γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι του, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα την ιδιωτικότητα των κατοίκων. Με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος, τόσο από τους εσωτερικούς, όσο και από τους εξωτερικούς χώρους, συνδυάζουν το φυσικό τοπίο με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και ανέσεις.

[ κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων ]

ΥΠΟΣΚΑΦΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Ο Χρήστος Βλάχος πρότεινε την ιδέα δημιουργίας υπόσκαφων κατοικιών και το 2012 του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει  στη νομοθέτηση ειδικής διάταξης, που ορίζει την κατασκευή υπόσκαφων βιοκλιματικών κτιρίων στον ελληνικό χώρο, με σκοπό να διατηρηθεί το πολύτιμο φυσικό τοπίο όσο το δυνατόν αναλλοίωτο.
Η διάταξη αυτή προβλέπει πολεοδομικές διευκολύνσεις, όπως αύξηση του συντελεστή δόμησης και δυνατότητα διαφοροποίησης από μορφολογικούς κανόνες για κτίρια τα οποία: χτίζονται κάτω από την επιφάνεια του φυσικού εδάφους, με επαναφορά της γεωμετρίας και των υλικών του υφιστάμενου φυσικού εδάφους, φέρουν μόνο μία όψη και δεν φέρουν κανένα ίχνος κατασκευής σε γενική κάτοψη [εκτός των προβλεπομένων στη διάταξη, όπως skylights].

Η δυνατότητα γραμμικής παράταξης των κύριων χώρων τους, πίσω από τη μοναδική όψη του κτιρίου έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι χώροι να φωτίζονται επαρκώς μέσω των ανοιγμάτων τους και να απολαμβάνουν τη θέα προς τον ορίζοντα. Η στοίχιση αυτή, τις περισσότερες φορές, συντελεί στη μείωση του απαιτούμενου βάθους του κτίσματος, έτσι ώστε το φυσικό φως από τα ανοίγματα να φτάνει ως το βαθύτερο σημείο κάθε χώρου.
Ακόμη όμως και σε κτιριακά προγράμματα που απαιτούν μεγαλύτερα βάθη, ο επαρκής και ευχάριστος φωτισμός και ηλιασμός, πραγματοποιείται μέσω ανοιγμάτων στην οροφή τού υποσκάφου και στο φυσικό έδαφος, που διαμορφώνουν φωτεινές αυλές, αίθρια, σχισμές και διαμπερείς υπαίθριους διαδρόμους, δίνοντας εξαιρετικές ποιότητες στους χώρους διημέρευσης.

Οι εναλλαγές φωτός και σκιάς, η σχέση των χώρων κατοίκησης με το νερό, η διαδοχή εσωτερικών και υπαίθριων χώρων με την ανεμπόδιστη θέα ως φυσική συνέχεια, είναι κάποια μόνο από τα στοιχεία που καθιστούν τις υπόσκαφες κατοικίες ιδανικούς χώρους τόσο για ιδιωτική χρήση όσο και για τουριστική εκμετάλλευση.
Στα περισσότερα παραδείγματα υλοποιημένων κατοικιών πραγματοποιείται τοποθέτηση του υπαίθριου χώρου και του υγρού στοιχείου ως συνέχεια των κλειστών χώρων. Η κίνηση αυτή επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα προς τον ορίζοντα, ενώ ταυτόχρονα, περιορίζει τη θέαση από και προς τις όμορες ιδιοκτησίες, αυξάνοντας έτσι το βαθμό ιδιωτικότητας των χώρων της κατοικίας.
Τα οικονομικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα ενός υπόσκαφου κτίσματος σχετίζονται κυρίως με την βιοκλιματική και ενεργειακή του συμπεριφορά, καθώς και με τον τρόπο κατασκευής του με αποτέλεσμα να μειώνει την απαιτούμενη χρήση μηχανολογικών μέσων για τη δημιουργία συνθηκών άνεσης, ελαχιστοποιώντας τα λειτουργικά του κόστη.
Η χρήση τοπικής πέτρας, αλλά και υλικών που παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στον χρόνο, καθιστά τα υπόσκαφα κτίρια, κατασκευές ελάχιστου ή και μηδενικού κόστους συντήρησης.

[ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ]

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Κύριο μέλημα της αρχιτεκτονικής του Χρήστου Βλάχου είναι η χρήση φυσικών και αειφορικών υλικών, τα οποία ενσωματώνονται τέλεια στο φυσικό τοπίο της κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν την ελάχιστη δυνατή φθαρτότητα και κατ’ επέκταση ανάγκη συντήρησης, επειδή η κατοικία διακοπών οφείλει να «παράγει ξεκούραση».

ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΣΕ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ

Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες δημιουργούν το πλαίσιο θέασης του φυσικού τοπίου και αποτελούν κομβικό σημείο του σχεδιασμού και της κατασκευής των έργων του Χρήστου Βλάχου.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
  • Όλες οι κατοικίες δίνουν την αίσθηση του ανοικτού χώρου (loft-feeling) και έχουν εξαιρετικό προσανατολισμό (κυρίως νότιο). Οι άνετοι εσωτερικοί χώροι έχουν καταπληκτικές θεάσεις. 
  • Οι χώροι είναι σχεδιασμένοι ώστε να προσφέρουν απόλυτη ιδιωτικότητα στους διαφορετικούς χρήστες της κατοικίας.
  • Τα κτίρια έχουν προσαρμοστικότητα σε νέες ανάγκες με βάση την εποχή, την μελλοντική χρήση ή κάποιον άλλο χρήστη. Αν το σενάριο κατοίκησης αλλάξει, υπάρχει ευελιξία στον επαναπροσδιορισμό της κάτοψης.
  • Εφαρμογή αειφορικών συστημάτων που εξασφαλίζουν τα ελάχιστα δυνατά κόστη και εγγυώνται επάρκεια ενέργειας και φυσικών πόρων.
  • Συνεχής κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου που εξασφαλίζεται από ειδικά σχεδιασμένα ανοίγματα. 
  • Αρχιτεκτονική τοπίου που προσαρμόζεται στο φυσικό περιβάλλον με χρήση ενδημικών φυτών της εκάστοτε περιοχής.
  • Οι κατοικίες φέρουν φυτεμένα δώματα -με βάση τις πιο σύγχρονες βιοκλιματικές προδιαγραφές-, τα οποία προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, ενώ δίνουν τη δυνατότητα πλήρους ένταξης των κτιρίων στο φυσικό τοπίο. 
  • Γραμμικές κολυμβητικές δεξαμενές, κατά μήκος των όψεων.
  • Η φιλοσοφία μας προβλέπει την υπέρβαση των προσδοκιών του πελάτη, καθώς και την ικανότητα μεταπώλησης σε υψηλή αξία.
[ Η ομάδα]

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ο Χρήστος Βλάχος συνεργάζεται με κάποιους από τους γνωστότερους αρχιτέκτονες, πολιτικούς, μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους μηχανικούς για τις απαιτητικές κατασκευές του, οι οποίες υλοποιούνται από εξειδικευμένα συνεργεία και – επαγγελματικά άριστα καταρτισμένους – τεχνίτες. Επίσης, υποστηρίζεται από μία εξαιρετική ομάδα συμβούλων realestate και νομικών, η οποία εγγυάται ύψιστο επαγγελματισμό και εχεμύθεια.

Πολιτικοί μηχανικοί

Μενάγια Κατερίνα, Μενάγια Λήντα

Η/Μ Μηχανικός

Μάνος Αγαπάκης

Τοπογράφος

Γεωργόπουλος Γιάννης

Interior Design

Ηώ Θεοφίλου

[ εγραψαν για εμασ ]

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

MAISON DE CAMPAIGNE 2014
pages 90-101

MAISON DE CAMPAIGNE 2016

TRAVEL.GR

MAISON DE CAMPAGNE 2022
pages 116-129